Oddsbörs

En oddsbörs, även kallad spelbörs eller betting exchange, är en marknad där du möter andra spelare och själv kan sätta dina egna odds. Du agerar bookmaker vilket kan leda till högre vinster. När spelbolagen sätter odds är de ofta lägre eftersom de måste bygga in risken att de kan förlora. Marginalen som spelbolagen måste ha minskar således chansen till en högre vinst, eftersom oddsen är lägre. Spelbolaget sätter själva sina odds men ibland köper de in oddsen från en tredje part.

Spel på odds har funnits länge, men oddsbörs är något som är ett ganska nytt tillskott som har börjat växa i och med att många numera väljer att spela på nätet. En förutsättning för att en oddsbörs ska fungera är att det är många spelare, eftersom det måste vara någon som spelar på dina odds.

Agera bookmaker

Oddsbörs kan beskrivas som en mäklare åt spelare som önskar erbjuda egna odds. Börsen tjänar pengar på att ta ut en administrativ avgift och oddbörsen tar således ingen egen risk som är beroende på hur en match eller tävling slutar. Avgiften som börsen tar ut varierar men den överstiger dock sällan 5 procent. Så hur mycket högre är oddsen egentligen på en oddsbörs? Skillnaden mellan en vanlig bookmaker och en oddsbörs kan vara 10-30 procent.

På en oddbörs så kan du antingen spela eller boka. Att spela innebär att du satsar på att ett utfall ska hända medan om bokar om du satsar på att det inte ska hända. Förutom att spela eller boka så kan du även utnyttja hedging, där du säkrar en vinst genom att både spela och boka på samma gång. Du satsar helt enkelt på att en händelse både ska och inte ska inträffa. Du har både rätt och fel om vad som händer.

Dock när det gäller vad där du spelar om pengar så tar vinsten och förlusten ut varandra om du satsar samma summa. Detta är inte spel i vanlig bemärkelse eftersom du vet att det kommer att inträffa. Men det finns en rad intressanta saker som kan hända om du både spelar och bokar på samma händelse. Låt oss säga att du satsar 100 kr på att Arsenal ska vinna till oddset 1.20. Men det erbjudna oddset just nu är 1.18. Ditt erbjudande ligger under boka och hamnar på den motsatta sidan av ditt spel. Efter ett tag så matchas ditt spel och du har nu satsat till oddset 1.20. Under första halvleken så gör Arsenal mål och oddset sjunker till 1.05. Du kan nu välja att säkra in insats genom att boka Arsenal för 100 kr. Du riskerar bara 5 kr och säkrar samtidigt ditt spel på 100 kr.

Två populära oddsbörsar

Två oddsbörser som är populär och tillgängliga för svenska spelare är Betfair och Smarkets. Betfair är världens största oddsbörs där du hittar tusentals spel varje dag. De har ett brett utbud av sporter och oftast hittar du någon som vill boka dina spel. Avgiften är satt till 5 procent av din vinst. Betfair erbjuder rabatt som växer i takt med att du spelar, upp till 60 % för stora spelare.

Smarkets har ökat sina marknadsdelar de senaste åren och de har börjat bli stora i England och även i Sverige. Här är avgiften låg, endast 2 procent, vilket är en bidragande orsak till att Smarkets snabbt växer. På Smarkets är alla odds mot en annan spelare och inte mot en bookmaker. Smarkets började med politiska odds men växer nu snabbt inom oddsbetting på sport och populärkultur.

Ta chansen och prova din lycka genom att testa och se om någon tror på motsatsen av ditt spel. Era spel matchas då ihop och kanske är det du som har rätt och får pengar av den andra personen.