Bwin

Det något kryptiska namnet utgör ett av de allra största spelbolagen. Det är en förkortning eller en förenkling av deras tidigare namn Betandwin, dvs. engelska för 'spela och vinn'. Det sägs ofta att Bwin ger bra odds till sina spelare. VD är då odds.

Begreppet odds

Odds är ett sätt att bedöma sannolikheten för att något ska inträffa, slumpmässigt eller ej. Nedan följer några exempel:

Singla slant. Kasta upp ett mynt i luften. Hur stor är sannolikheten att det blir krona eller klave? Chansen att det ska bli krona är 1:2. Sannolikheten för klave är exakt densamma.

Kasta tärning. Förutsatt att det inte är en preparerad tärning utan en korrekt liksidig tärning med sex sidor så är sannolikheten att det ska bli en sexa 1:6. Samma sannolikhet gäller för tärningens samtliga nummer.

Ovanstående exempel gäller helt slumpmässiga utfall, men odds går även att sätta på utfall som inte bedöms av slumpen. Ett exempel är höstens förestående presidentval i USA där det står det mellan två kandidater från två partier. Är då sannolikheten 1:2 att en av kandidaterna vinner valet? Nej, här finns mängder av faktorer som ska vägas in och andra händelser som kan misskreditera någon utav kandidaterna. Det går att spela på presidentvalet och oddsen för respektive kandidat bestäms utifrån hur spelare satsar, men även av spelbolagens experter som bedömer opinonen.

Bwin

Bwin har sitt säte i Wien och är världens största börsnoterade spelbolag som erbjuder spel online. Bwin erbjuder casino, poker och sportbetting online. Det är framförallt Bwins sportsbetting som har blivit populärt eftersom bolaget ofta ger mycket bra odds till spelarna. Bolaget är ännu inte särskilt känt i Sverige och det är förhållandevis få svenska spelare som har hittat dit, men på den internationella marknaden har man verkligen lyckats då man har fler än 16 miljoner spelare, från 25 olika länder, registrerade hos sig. Spellicenserna har man registrerat bland annat i Gibraltar och Malta. Även andra europeiska länder har ställt ut spellicenser till Bwin vilket gör vinsterna skattefria för svenska spelare. Bwin har blivit ett av de populäraste spelbolagen på nätet och möjligen Europas största bookmakers online med 30.000 dagliga spel i över 100 sporter och spel över 20 olika språk.

Bwin för fotbollsälskare

För fotbollsälskare finns det mer än bara bra odds som lockar hos Bwin. De som är registrerade hos bolaget kan njuta av massor med streamade fotbollsmatcher och event som till exempel UEFA-cupen och Bundesliga samt ATP-tennis. Bwin sponsrar dessutom Bayern München och Real Madrid och VM i motorcykel, MotoGP.

Stor spridning och mångfald i betting

Trots att Bwin erbjuder stor spridning på sina olika spel så är ändå själva kärnan i deras verksamhet sportsbetting. De ger möjlighet att betta på ett hundratal sporter men det huvudsakliga intresset hos deras kunder är fotboll. Utöver fotboll erbjuder Bwin givetvis spel på många andra bollsporter samt sport från USA och ett flertal vintersporter. Bwin täcker även upp för flera motorsporter som Formula 1 och MotoGP. T.o.m lite mer udda sporter som Dart och Futsal finns med i deras spelprogram.

Kunderna hos Bwin har även möjlighet att spela på händelser och evenemang som inte har någon anknytning till sport som Oscars-galan, olika talangtävlingar, Eurovision Song Contest och flera skönhetstävlingamanr.

Bwin arbetar aktivt för ett ansvarsfullt spelande som bland annat innebär att minderåriga ska skyddas från spel om pengar, att odds och vadslagningar inte manipuleras och att spelmissbruk inte uppstår.