ATG- odds V-75

V-75 är ett av Sveriges mest populära spelobjekt och det absoluta flaggskeppet för ATG. Tack vare den stora omsättningen på spelet kan ATG skämma bort sina spelare lite grann med större utdelningar vad gäller jackpottar och högre odds. Här ska vi titta närmare på hur oddsen och vinster fungerar i V-75.

Så spelar du

I V-75 ska du tippa på 7 travlopp i absolut Sverige-elit. Loppen avgörs under samma dag, vilket bäddar både för folkfest på plats och en spelfest hemma i stugorna. Du får tippa på flera vinnare i varje lopp (så kallad avdelning), så kallade garderingar. Ju fler hästar du garderar med, desto mer kommer kupongen att kosta. Det finns förbestämda system, så att du på förhand kan veta hur mycket det kommer kosta, beroende på hur många garderingar du vill göra. Varje rad, alltså varje häst per avdelning, kostar 50 öre styck. Du multiplicerar alltså antalet rader med 0,5 kr för att få fram det totala priset för din kupong. Skulle en av dina tippade hästar inte komma till start, tillkommer en reserv som du själv antecknat på kupongen. Har du ingen reserv på det loppet väljer ATG en reserv åt dig efter en särskild lista. Du kan även välja att spela det så kallade Harry Boy, då du får automatisk hjälp med att fylla hela eller en del av din kupong.

Så vinner du

Som namnet på spelet antyder kan du vinna på 5, 6 och 7 rätt i V-75. Det är ingen garanti att någon vinst delas ut på 5 rätt, det beror på hur favoritbetonad kupongen varit. Blir det någon utdelning brukar den vara av det mindre slaget. 7 rätt kan däremot göra dig ordentligt rik med lite flyt. Hur många som tippat vinstgivande kuponger avgör också hur mycket det blir till var och en. Vinnarna får nämligen dela på den sammanlagda potten. Hur stor den potten blir ska vi komma in på här nedan.

Så mycket vinner du

Varje häst som startar i ett lopp på V-75 har ett vinnarodds som sätts av ATG. Oddset sätts på förhand utifrån hur ATG tror att spelarna kommer tippa. En favorittippad häst får ett lågt odds, de som folk inte kommer spela på som vinnare får följaktligen ett högt odds. När man senare summerar alla sju lopp så får man ju ett vinnarodds på samtliga avdelningar. Dessa odds multiplicerar man sedan ihop. Ju fler skrällar som varit, desto högre blir då det sammanlagda oddset. Detta odds avgör sedan hur mycket ATG delar ut i vinst. 40 % av potten går till sjuorna, 20 % till sexorna och 40 % till femmorna. Är du då ensam med 7 rätt vinner du 40 % av den sammanlagda prispoolen, vilket ofta kan vara i miljonklassen. Rekordet är dryga 67 miljoner kronor till en ensam vinnare 2010.